Informaţii

Dificultate:[#######...]
Timp necesar:90 minute
Porţii:60

Prăjitură Televizor

Reţetă de la Mihaela C.

Ingrediente

Cantităţile sunt pentru o tavă de 30 cm × 40 cm.

Foi

80 g margarină
80 g zahăr
1 ou
30 g cacao
1 linguriţă rasă praf de copt
4 linguri lapte rece
200 g făină

Blat

6 ouă
10 linguri apă rece (150 ml)
250 g margarină
300 g zahăr

Crema

600 g unt 60% grăsime
1 l lapte
200-225 g făină sau 175 g amidon
400 g zahăr
4 pliculeţe zahăr vanilat
150 g ciocolată amăruie pentru asamblare

Mod de preparare

Foile

1
Se freacă margarina la temperatura camerei cu zahărul. Se adaugă oul şi se amestecă să se omogenizeze. Se adaugă cacaoa şi laptele şi se amestecă cu mixerul încă 1 minut. Se pune făina cernută împreună cu praful de copt, în ploaie.
Foaia întinsă pe o foaie de silicon
2
Coca rezultată este destul de moale şi nu se lipeşte de mâini. Se încălzeşte cuptorul la 190°C. Se împarte în două părţi egale şi se întind două foi de 30 cm × 40 cm. Se coc aproximativ 10 minute pe fundul tăvii unsă cu ulei şi tapetată cu faină. Atenţie, sunt foarte fragile.
Se amestecă făina cu gălbenuşurile şi albuşurile

Blatul

3
Se despart albuşurile de gălbenuşuri. Se bat albuşurile spumă. Se pune alternativ zahăr şi apă pana se termină, amestecându-se în continuare cu mixerul. Se pun gălbenuşurile; făina se pune în ploaie şi se amestecă de jos în sus cu o spatulă sau o lingură, avându-se grija să nu se lase compoziţia.
Se toarnă cumpoziţia în tavă
4
Se unge cu ulei şi se tapetează cu făină o tavă de 30 cm × 40 cm. Se coace aproximativ 15 minute până devine auriu la 190°C, cuptor preîncălzit. Se poate testa cu o scobitoare dacă este făcut la mijloc.
Se pune crema pe prima foaie

Crema şi asamblarea

4
Se amestecă zahărul cu făina sau amidonul şi se adaugă 100 ml lapte lece. Se freacă ca să dispară aglomerările. Restul de lapte se încălzeşte în cuptorul cu microunde sau se fierbe într-o crăticioară. Laptele fierbinte se pune peste făina înmuiată şi se amestecă continuu. Compoziţia se pune la foc mic şi se fiebe până se îngroaşe. Se amestecă aproape continuu pentru a împiedica lipirea de fundul cratiţei.
Prăjitura Televizor - Prăjitura TV
6
Pe un platou de mărimea foii se aşează prima foaie, jumătate din cremă, blat, celalaltă jumătate de cremă, foaie. Ciocolata se topeşte la bain-marie şi se toarnă peste prăjitură. Se întinde repede cu o spatulă într-un strat uniform. Se lasă 12 ore (peste noapte) în frigider să se înmoaie foile ca să o puteţi tăia fără probleme.

Sugestii

După ce s-a răcit prăjitura puteţi să o înveliţi în film pentru a o proteja.

Puteţi sa acoperiţi prăjitura cu ciocolata rasă. Opriţi puţină cremă şi ungeţi prajitura cu ea. Radeţi ciocolata deasupra.


Română (fără diacritice)  ·  Română (cu diacritice)

Copyright ©2004–2020 vulpeabucatar.com

vulpeabucatar.com