Chec tip Panettone

Informaţii

Dificultate: 6
Timp necesar: 60 minute
Porţii: 12 – 16

Reţetă trimisă de Dana Vulpaşin, Timişoara

Ingrediente

cantităţile sunt pentru 2 checuri normale sau rotunde cu gaură la mijloc

1 cană şi jumatate de zahăr
1 cană şi jumatate de faină
1 linguriţă praf de copt
6 ouă la temperatura camerei
6 linguri de apă (90 ml)
6 linguri de ulei (90 ml)
2 linguri cu vârf cacao
250 g rahat
1 cană de vişine sau cireşe - proaspete sau din compot
1 cană de nuci tăiate
100 g stafide
1 plic zahăr vanilat sau esenţă de vanilie
1 linguriţă coajă de portocală şi lamâie - confiată dacă aveţi

Mod de preparare

1. Se scot sâmburii de la vişine sau cireşe. Eu am folosit vişine din compot, fără sâmburi. Nucile se taie cu cuţitul la mărimea dorită. Rahatul se taie şi el cubuleţe sau fâşii. Cele 6 linguri de apă se amestecă cu zahărul într-o crăticioară şi se face sirop. Se ţine pe foc cât să se topească zahărul şi să dea într-un clocot. Dacă preferaţi, siropul se poate face la microunde într-o cană mare sau un vas de jena.
2. Se despart albuşurile de gălbenuşuri. Se bat albuşurile spumă, cu mixerul. Când sunt gata, se toarnă siropul în fir subţire, amestecând continuu, până se termină siropul. Consistenţa albuşurilor va fi asemănătoare cu cea de dinanite de a începe turnarea siropului. Se adaugă gălbenuşurile, vanilia, uleiul şi se mai bat cateva secunde să se încorporeze.
3. Făina, preferabil amestecată sau cernută cu praful de copt, se adaugă peste albuşuri. Se amestecă uşor cu o spatulă, avându-se grijă să nu se lase albuşurile. Se adaugă stafidele, rahatul, nuca, coaja de portocală şi lămâie şi vişinele tăiate. Se amestecă uşor, cât să se încorporeze.
4. Se încălzeşte cuptorul la 180°C. Se ung 2 tăvi cu mult ulei şi se tapetează cu multă faină. Se toarnă câte un sfert de compoziţie în fiecare tavă. Rămâne jumătate din compoziţie. Se freacă cacaoa cu zeamă de la compot sau cu apă, eventual şi cu esenţă de rom sau chiar rom. Eu am pus rom alb şi zeamă de la compot până când amestecul a căpătat consistenţa laptelui bătut. Se amestecă cu compoziţia rămasă. Se împarte în două şi se toarnă peste compoziţia aflată deja în tavă. Se dau tăvile la coptor aproximativ 35 de minute. Se verifică dacă este gata cu o scobitoare: dacă iese curată înseamnă ca este gata. Checurile se scot din tavă după ce se răcesc.

Sugestii

Pentru a nu se lăsa la fund, vişinele şi rahatul se pot da prin făina, aşa, cât sa fie puţin „pudrate”.

În reţeta originală Dana a folosit şi 100 de grame de ciocolată tăiată bucăţele. Eu am pus ciocolată albă, dar prefer varianta fără ciocolată.

Dana recomandă fierberea stafidelor în sirop (apă cu zahăr). Este o metodă bună de a hidrata stafidele dacă sunt uscate. Este un chec de nota 11!

Copyright ©2004–2020 vulpeabucatar.com