Informaţii

Dificultate:[#######...]
Timp necesar:100 minute
Porţii:100 caramele

Caramele cu lapte

Ingrediente

1 cană = 225 ml

2 căni zahăr tos
1 cană zahăr maro (bine îndesat)
1 cană glucoză lichidă (corn syrup)
1 cană lapte evaporat
2 căni smântană de frişcă (cea mai grasă)
1 cană unt (225 g)
1 1/2 linguriţe de esenţă de vanilie

Mod de preparare

Aşa arată compoziţia la 120 °C
1
Ungeţi cu unt o tavă de 30 × 40 cm. Dacă doriţi puteţi căptuşi tava cu pergament în loc s-o ungeţi cu unt.
Se toarnă în tava unsă cu unt
2
Aveţi nevoie de o cratiţă din inox, eventual cu fundul mai gros, de 4 – 5 litri (nu folosiţi una mai mică pentru că o să dea pe afară). Nu folosiţi sub nici o formă cratiţe non-stick! Se pun toate ingredientele în cratiţă şi se pun la foc mediu (Treapta 5). După ce s-a dizolvat untul, introduceţi termometrul pentru bomboane.
Compoziţia de caramele
3
Când începe să se umfle, daţi focul la mic-mediu (cât să nu dea pe-afară din oală). Amestecaţi des. Durează cam o ora şi jumătate până se evaporă apa şi creşte temperatura peste 110 °C. Când ajunge la 120°C luaţi-o de pe foc şi adăugaţi esenţa de vanilie.
Se taie caramelele
4
Daca nu aveţi termometru, urmăriţi ce se întamplă cu compoziţia: când incepe sa fiarbă face foarte multa spumă, apoi din ce în ce mai puţină, apoi doar bule, care devin din ce în ce mai mari pe măsura ce se ingroaşă. Puneţi o picatură de compoziţie într-o cană cu apă foarte rece; scoateţi-o şi vedeţi cât de tare e. Dacă înca e moale şi se întinde uşor, mai trebuie să mai fiarbă. Dacă picatura e elastică şi destul de tare (ca o caramea caldă...), e gata.
Caramele cu lapte
5
Turnaţi compoziţia în tavă şi lăsaţi-o să se răcească complet. După ce s-a răcit se taie 100 de caramele. Le puteţi înveli în hârtie cerată.

Sugestii

Folosiţi unt şi nu margarină sau alt înlocuitor.


Română (fără diacritice)  ·  Română (cu diacritice)

Copyright ©2004–2020 vulpeabucatar.com

vulpeabucatar.com