Informaţii

Dificultate:[########..]
Timp necesar:60 minute
Porţii:10 – 12

Albă ca Zăpada

Ingrediente

Cantităţile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.

Foi

3 ouă
100 g zahăr pudră
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 linguriţă rasă praf de copt
1 vârf de cuţit sare
500 g făină

Cremă

500 ml lapte
2 linguri cu vârf făină
250 g margarină
275 g zahăr pudră
1 lămâie

Etapa finală

3 linguri zahăr pudră
2 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare

Foile

1
Se cerne făina împreună cu praful de copt şi un praf de sare. Într-un castron se amestecă (cu mixerul) laptele, ouăle şi zahărul, apoi se adaugă şi uleiul. Se pune făina, pentru început 400 g, şi se framântă cu mâna. Dacă încă se lipeşte de mâini se tot adaugă făină până începe să se ia de pe mâini.
Foaia pe dosul tăvii
2
Se împarte coca rezultată în trei părţi egale, din care rezultă trei foi de mărimea tăvii de la aragaz. Dacă aveţi tava mai mică (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapetează masa cu făină şi se întinde foaia cu făcăleţul. Se unge dosul tăvii (tava întoarsă cu fundul în sus) cu unt, margarină sau ulei. Dacă aveţi pergament, cu atât mai bine: decupaţi o coală de mărimea unui „dos” de tavă şi o puteţi folosi pentru toate foile şi nu mai aveţi nevoie să ungeţi tava.
Foile coapte
3
Coaceţi foile una câte una în cuptorul preîncălzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam în şapte minute; verificaţi-o din două in două minute pentru că se arde foarte uşor. Foaia e gata când devine aurie.

Crema

4
Se amestecă într-o crăticioară de 1 litru făina cu laptele. Amestecaţi bine, să nu aibă cocoloaşe. Ca să fie mai uşor, puteţi să amestecaţi făina şi câteva linguri de lapte separat, într-o cană, până dispar cocoloaşele, şi apoi să vărsaţi amestecul în restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic şi se amestecă continuu să nu se prindă. După ce a început să se îngroaşe se mai fierbe încă 5 minute. Caldă, crema are consistenţa laptelui bătut. Se lasă la răcit.
5
Intr-un castron se freacă margarina cu zahărul. Se adaugă făina şi laptele, dar numai după ce s-au răcit bine (dacă puneţi amestecul de făina cald peste margarină se va tăia). Amestecaţi bine. Se dă lămâia pe răzătoarea pentru coajă, apoi se stoarce sucul; se adaugă la compoziţie şi se amestecă. E nevoie cam de jumătate din coajă şi de tot sucul; gustaţi şi ajustaţi după preferinţă. Se împarte în doua parţi egale (trei, daca aveţi patru foi).

Etapa finală

Alba ca Zăpada, pudrată şi tăiată
6
Pe un platou de mărimea foii se asează prima foaie, jumătate din cremă, foaie, celalaltă jumătate de cremă, foaie. Peste prăjitură se aseaza un tocător, iar pe tocător o greutate de 800 g–1 kg. Se lasă 12 ore (peste noapte) să se înmoaie foile ca să o puteţi tăia fără probleme.
7
Se amestecă zahărul pudră cu zahărul vanilat şi se pudrează deasupra. Se taie în formă de romb.

Sugestii

La început, foile sunt tari şi crema pare prea moale. Presaţi bine prăjitura şi lasaţi-o cel puţin 12 ore; foile absorb o parte din cremă şi se înmoaie. Puteţi înveli prăjitura în folie de plastic înainte să o puneţi la presat.

Dacă vreţi o prăjitură mai înaltă, sau dacă nu aveţi un tocător atât de mare cât foaia, împărţiţi crema în cinci. Puneţi o foaie, două cincimi de cremă, a doua foaie, încă două cincimi de cremă, şi a treia foaie. Tăiaţi cu grijă prăjitura în două, puneţi restul de cremă pe una dintre jumătăţi, şi puneţi cealaltă jumătate deasupra. Lăsaţi 12 ore la presat.


Română (fără diacritice)  ·  Română (cu diacritice)

Copyright ©2004–2020 vulpeabucatar.com

vulpeabucatar.com