Despre unele ingrediente din bucataria chinezeasca:

Ghimbirul:

Este originar din India si China. Creste in zonele tropicale si subtropicale. Radacina de ghimbir se foloseste proaspata, praf, zaharisita, uscata, etc. Ca sa fie folosita in mancaruri ghimbirul se spala, se cojeste, apoi se rade, taie sau piseaza in functie de utilizare.

Sosul de peste:

In engleza se traduce "fish sauce".Este facut din creveti sau din peste fermentat si sarat. Culoarea poate varia foarte mult. In general un sos mai deschis la culoare are o calitate mai buna ca unul mai inchis. Daca nu-l gasiti il puteti inlocui cu sos de soia. Dupa deschidere se tine la rece si tine mai mult de un an.

Sosul de soia:

Sosul de soia se face prin-un procedeu lung si plictisitor. Boabele de soia se spala, se pun in apa pana se inmoaie, apoi se usuca, se amesteca cu drojdie si faina, apoi sunt lasate sa fermenteze chiar si doi ani.
Este de mai 3 feluri: "light" "regular" si "dark".
light = este mai delicat si destul de sarat cu o placuta aroma de soia
regular = este combinatie intre cele doua si este cel mai folosit
dark = acest tip este lasat mai mult timp la maturat, apoi se dauga caramel. Are o aroma mai puternica si este mai sarat decat cel light.

Sosul de stridii:

In engleza se traduce "oyster sauce". Este specific partii Cantoneze. Este tot un sos facut tot din soia mult mai gros ca sosul de peste sau sosul de soia la care se adauga sos de stridii, sare, amidon si caramel. In schimb este mai deschis la culoare. Are o aroma placuta si interesanta si intr-un mod surprinzator nu are gust de peste. Este folosit in multe retete cu peste, supe, sosuri sau se stopeste orezul fiert. Poate fi folosit ca inlocuitor pentru sosul de peste. Se pastreaza foarte bine in frigider dupa deschidere.

Uleiul din seminte de susan:

Este de 2 feluri: cel facut din seminte neprajite, presat la rece "light" si cel facut din seminte prajite "dark". Cel "dark" are o aroma foarte pronuntata de susan fata de cel "light" care e mai moderat. Aroma devine si mai puternica daca este incalzit. Daca este tinut prea mult pe foc se arde.

Zaharul maro:

Este produs din trestie de zahar. In functie de cantitatea de melasa incorporata rezulta diversele tipuri de zahar. Este putin umed si lipicios.
Zaharul maro "light" = este cel mai des intalnit si folosit fiind preferat in multe prajituri si bucataria chinezeasca.
Zaharul maro "dark" = are o culoare si aroma mult mai puternica ca cel "light". Este preferat in prajiturile cu fructe.

Revenire pagina principala