Toba si caltabosi (2 variante)

Informatii

Dificultate: 6
Timp necesar: 180 minute
Portii: 10-12

Ingrediente

organele de la un porc (ficatul, rinichii, inima, urechile, limba)
stomac si mate groase pentru caltabosi
1 kg de carne de la gusa cu multa grasime
250 g ceapa
sare si piper
1 varf de cutit enibahar
4 foi de dafin

Mod de preparare

1. Se spala bine organele in apa rece. Se taie in bucati de 5 cm, se curata de pielite, cheaguri de sange, etc. Se lasa 10-15 minute in 3 parti apa si 1 parte otet sa iasa orice eventual miros. Carnea se spala si ea si se taie in cuburi. Se pun la fiert in oala cu presiune 2 ore de cand incepe apa sa fiarba. Este gata cand incepe sa pice carnea de pe os. Pastrati zeama in care au fiert organele.
2. Se taie tot in bucatele mai mici, de 2 – 3 cm. Impartiti carnea in doua parti. O parte trebuie sa contina urechile si limba, acestea de vor pune in toba. Se ia burta si se coase cu sfoara subtire pana ramane o gaura cu diametrul de 5 cm, cat sa puteti pune bucatile in burta. Este destul de elastica asa ca puteti apasa si indesa bucatile in partea cusuta, apoi turnati din zema pastrata pana umpleti burta si coaseti bucata ramasa.
3. Se pune toba la fiert in zeama in care au fiert organele timp de o ora. Se inteapa din loc in loc. Cand este gata se scoate si se pune la presat intre doua tocatoare peste care se pune o greutate.
4. Intre timp se caleste ceapa si se dau prin masina de tocat organele si carnea ramasa. Se umple matul de caltabos si se pune la fiert in aceiasi zeama timp de 30 de minute de cand a inceput sa fiarba. Se inteapa in mai multe locuri cu un ac sau o scobitoare ca sa nu plesneasca la fiert. Dupa ce s-a fiert se lasa la racit si se pastreaza la frigider intr-o cutie inchisa etans.
5. A doua varianta de caltabosi: in matul de caltabos se pune umplutura de sarmale, fara bulion. Se inteapa si se fierbe timp de o ora de cand a inceput apa sa fiarba. In apa se pun boabe de piper, foi de dafin si enibahar.

Copyright ©2004, 2005 vulpeabucatar.com